Stalklimaat

Het stalklimaat weerspiegelt de directe omgeving van de varkens in de hokken en heeft een invloed op o.a. de productieresultaten, de gezondheid en het gedrag van de dieren. Het stalklimaat omvat verscheidene luiken zoals de ventilatie, verlichting en verwarming van de stallen. Aangezien de regeling van het klimaat een belangrijke kost vertegenwoordigt, wordt er ook aandacht geschonken aan alternatieve energiebronnen.

Overzicht

Ventilatie

Energie

 • Het document 'Bespaar watt op je varken' (pdf) (2016) geeft tips over hoe je energie kan besparen door de elektriciteitsfactuur te minimaliseren, het energieverbruik te minimaliseren of zelf energie te produceren. 

 • In de brochure 'Landbouw en energie' (Departement Landbouw en Visserij; 2006) wordt het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen en de verschillende vormen van alternatieve energie belicht.

 • Vanaf januari 2015 zijn er EPB- (Energie Prestatie en Binnenklimaat) normen van toepassing bij nieuw te bouwen of grondig te renoveren landbouwgebouwen zoals varkensstallen. Dit om het energieverbruik te reduceren en de luchtkwaliteit in de gebouwen te bewaken. Concrete informatie over de normen en de types landbouwgebouwen die hieraan moeten voldoen, vindt u op deze pagina.

 • Op Enerpedia.be vindt u nuttige tips om energie te besparen. Ook vindt u er informatie over het produceren van energie op uw bedrijf en aan welke voorwaarden u hiervoor moet voldoen. De brochure “Energieke landbouw: Watt brengt dat op?!(pdf)” geeft een technisch overzicht over technieken om energiezuinig te ventileren en te verlichten, en energie te produceren (o.a. warmtepomp, zonneboiler en vergisting).

Vraag en antwoord

 • Met de dreigende afschakeling rijst de vraag: hoe lang kan een varkensstal zonder elektriciteit zonder dat er slachtoffers vallen? Lees het antwoord op deze vraag.
 • Welke maatregelen kan ik nemen om de temperatuur ten gevolge van warme straling door raamoppervlakte onder controle te houden? Lees het antwoord na.
 • Kan u advies geven i.v.m. plafondventilatie in mijn vleesvarkensstal? Lees het antwoord op de vraag na.
 • Propere slachtdieren afleveren is een must geworden. Zeugen bevuilen zich veel minder in een halfroosterstal dan bargen of beren. Volle vloergedeelte blijft droog en proper bij zeugen en is (sterk) bevuild bij bargen. Bestaat er daar wetenschappelijke onderzoek/literatuur over? Lees het antwoord op de vraag na.
 • We gaan een vleesvarkensstal bouwen en hebben nog enkele vragen i.v.m. de ventilatie. De buitenafmetingen van de stal zijn 40 m bij 23 m. De hokken zijn 5 m bij 2,25 m, waarin 16 varkens worden gehuisvest, deze worden met brijvoer gevoederd.
  In de stal zal kanaalventilatie worden toegepast. Het ondergrondse luchtkanaal zal 1,2 m diep zijn en 1,6 m breed. Werkt lengte afzuiging in dergelijke stal goed? De mestkelder zal 1,2 m diep zijn en er wordt een biologische luchtwasser op het einde van de stal geplaatst. Er wordt geen centraal afzuigkanaal voorzien voor de luchtwasser. Er worden wel aparte mestkanalen van 40 m lang en 5 m breed voorzien, de mest kan gemixt worden. De nadelen van dit systeem zijn een hogere kostprijs en het luchtkanaal is breder dan het voederpad waardoor je een deel dichte vloer krijgt bij de varkens. Werkt dit principe of bestaat de mogelijkheid dat we geen optimaal rendement halen van de vleesvarkens? Zijn er nog andere mogelijkheden, met in het achterhoofd een lage bouwkost en goede technische resultaten bij de vleesvarkens. U kan het antwoord op deze vraag nalezen.
 • Heeft u richtlijnen rond de benodigde lux in varkensstallen of andere informatie rond verlichting in varkensstallen. U kan het antwoord op deze vraag nalezen.
 • Ik ben een zeugenstal aan het renoveren naar een vleesvarkensstal, er zijn veel meningen over de ventilatie. Graag had ik geweten wie mij hierbij zou kunnen helpen om voor het juiste systeem te kiezen. U vindt hier het antwoord op deze vraag terug.
 • Door de prijsstijgingen van brandstoffen gaan varkenshouders steeds vaker op zoek naar alternatieven om hun stallen te verwarmen. Is er reeds informatie beschikbaar of ervaring met warmtepompen? Kunnen warmtepompen worden gebruikt om varkensstallen te verwarmen, zonder na enkele jaren stuk te vallen door de ammoniak, die in stallen aanwezig is? U kan het antwoord op deze vraag nalezen.

 

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid