Slachtkwaliteit

Overzicht

Brochures en presentaties

Nuttige links

Vraag en antwoord

  • Wat is de invloed van 24 uur vasten bij vleesvarkens op het slachtgewicht? Lees het antwoord op de vraag na.
  • Kunnen er maatregelen genomen worden om het stressniveau tot een minimum te beperken tijdens het transport en het uit de stal halen van de slachtrijpe vleesvarkens? Dit zonder verbouwingen te moeten uitvoeren aan de stal. Lees het antwoord op deze vraag.
  • Hoe worden varkens precies geslacht in België? Hoe gaat dat technisch in zijn werk en welke fases worden er doorlopen? Lees het antwoord op de vraag na.
  • Door welke factoren wordt de smaak van het varkensvlees beïnvloed? Wat moet ik mijn varkens voeren, welk soort varkens moet ik gebruiken, in welk soort staltype moeten ze logeren. Hoe moet ik mijn varkens slachten om smaakvol vlees te produceren? Lees het antwoord op deze vraag na.
  • Een praktische vraag in het kader van de dure grondstoffenprijzen, waar vandaag elke varkenshouder mee kampt is het volgende. Zet ik vandaag met de dure voederprijzen niet beter mijn varken 5 kg lichter af? Immers als men hierbij kijkt naar het voederverbruik in bv. het traject van 115 naar 120 kg levend, dan kost het voeder meer dan de extra gewichtsaanwinst opbrengt. Bovendien zet ik met goedkope biggen niet beter een big in de plaats en vermijd ik hierdoor ook overvolle stallen. Graag het gedacht van de specialisten hierover? Deze vraag zal zeer acuut worden zodra de varkensprijzen over enkele weken dalen (seizoen) en de voederprijzen duur blijven of nog duurder worden. U vindt hier het antwoord op deze vraag terug.
  • Omwille van welke redenen kan een varken in het slachthuis worden afgekeurd? Is het mogelijk dat een varkenshouder, nadat een dier werd afgekeurd, een uitgebreide bedrijfscontrole krijgt? Bestaat er wetgeving omtrent de redenen van afkeuren van varkens? Lees het antwoord op de vraag na.

 

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid