Nieuws

08/11/2018 - Op zoek naar recente cijfers in de landbouw?

Op de pagina van het Departement Landbouw & Visserij vindt u de meest recente cijfers in de Vlaamse landbouw, waaronder de bedrijfseconomische resultaten, marktprijzen en sectoroverzichten.

Toch niet gevonden wat u zocht? Dan kan u nog steeds een contactformulier invullen om cijfergegevens te ontvangen.


05/11/2018 - Artikel 'Bijkomende eisen voor verrijkingsmateriaal: de puntjes op de i' beschikbaar

Sinds 1 september 2018 zijn er strengere eisen voor het verrijkingsmateriaal voor varkens. Aangezien er enige onduidelijkheid was over welke verrijkingsmaterialen al dan niet voldoen, zetten we een aantal concrete voorbeelden van verrijkingsmaterialen op een rij in het artikel 'Bijkomende eisen voor verrijkingsmateriaal: de puntjes op de i'. Minimale invullingen zoals alleen een ketting en harde kunststof voorwerpen voldoen niet meer als enige verrijkingsmateriaal. Bovendien moet elke varkenshouder regelmatig zelf de mate van interesse voor (of het effect van) het verrijkingsmateriaal evalueren. Verrijking is immers geen doel op zich maar een middel om een meer stimulerende omgeving te creëren en ongewenst gedrag te voorkomen. Als de verrijking niet het gewenste effect heeft, zal meer, een ander of een bijkomend materiaal moeten worden voorzien.

In een volgend artikel wordt gefocust op de methodes die kunnen worden gebruikt om het verrijkingsmateriaal te beoordelen.

                                    


05/11/2018 - Artikel 'De enige, echte Vlaamse Piétrain' beschikbaar

KU Leuven en VPF (Vlaamse Piétrain Fokkerij) voerden het voorbije jaar onderzoek naar de genetische diversiteit van het Piétrain ras. Genomische data van meer dan 600 Vlaamse Piétrains werden hiervoor verzameld en vergeleken met buitenlandse Piétrain populaties en andere rassen. De populatie van de Piétrainvarkens binnen VPF blijkt voldoende genetische diversiteit te bevatten, al blijft waakzaamheid geboden. De inteeltgraad (22-23%) blijkt te zijn lager dan Duroc (27-28%) en vergelijkbaar met Large White (21-22%). De Vlaamse Piétrain populatie onderscheid zich genetisch ook duidelijk van andere Piétrain populaties.

U leest er meer over in het artikel 'VPF onderzoekt genetische diversiteit Piétrain'.


24/10/2018 - Vraag 'naaldmanagement' toegevoegd

Hebben jullie een “naald advies” voor het vaccineren van zowel biggen, vleesvarkens als zeugen.
Welke lengte en dikte van naalden adviseren jullie? Lees het antwoord op de vraag na.


24/10/2018 - Brochure 'Biologische Landbouw en Voeding Vlaanderen' beschikbaar

Lees hier de volledige brochure 'Biologische Landbouw en Voeding Vlaanderen - onderzoeksstrategie 2018 - 2022'.


08/10/2018 - Catalogus Bioveiligheid & Melkhygiëne beschikbaar

Op 2 oktober 2018 organiseerden we met een aantal partners de demonamiddag 'Bioveiligheid en melkhygiëne'. De catalogus demodag Bioveiligheid & Melkhygiëne (pdf) met de deelnemende producten en toestellen, praktische fiches en artikels vindt u hier terug. Aanbevelingen over diverse bioveiligheidsaspecten en melkhygiëne die tijdens de demo aan bod kwamen, zijn te bekijken in onderstaande presentaties:

0. Algemene inleiding
1. Bedrijfstoegang, hygiënesluis en looplijnen
2. Ongediertebestrijding, ziekenboeg, euthanasiebeleid en kadaveropslag
3. Quarantaine
4. Reinigen en ontsmetten
5. Drinkwaterhygiëne
6a. Biggenbehandelingen
6b. Melkhygiëne

 


17/09/2018 - Afrikaanse varkenspest

Op 13/09 werd Afrikaanse varkenspest (AVP) gediagnosticeerd bij everzwijnen in de provincie Luxemburg.
Vind hier alle actuele info ivm Afrikaanse varkenspest en lees zeker ook de AVP-flyer voor veehouders van het FAVV (pdf)

Teneinde de ziekte buiten de varkenshouderijen te houden zijn bioveiligheidsmaatregelen (in het bijzonder externe bioveiligheid) essentieel. Bekijk hiervoor: 

Op 2 oktober 2018 wordt in Merelbeke (opgelet! nieuwe locatie: Van Gansberghelaan 109) de DEMOnamiddag bioveiligheid en melkhygiëne (varken en rundvee) georganiseerd.

Ontdek de lijst met de toegelaten biociden werkzaam tegen AVP (pdf). Bij het gebruik van biociden (ontsmettingsmiddelen of plaagbestrijding) zijn er verschillende aandachtspunten.


Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid