Stalklimaat

Het stalklimaat weerspiegelt de directe omgeving van de varkens in de hokken en heeft een invloed op o.a. de productieresultaten, de gezondheid en het gedrag van de dieren. Het stalklimaat omvat verscheidene luiken zoals de ventilatie, verlichting en verwarming van de stallen. Aangezien de regeling van het klimaat een belangrijke kost vertegenwoordigt, wordt er ook aandacht geschonken aan alternatieve energiebronnen.

Overzicht

Ventilatie

Energie

  • Het document 'Bespaar watt op je varken' (pdf) (2016) geeft tips over hoe je energie kan besparen door de elektriciteitsfactuur te minimaliseren, het energieverbruik te minimaliseren of zelf energie te produceren. 
  • In de brochure 'Landbouw en energie' (Departement Landbouw en Visserij; 2006) wordt het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen en de verschillende vormen van alternatieve energie belicht.
  • Vanaf januari 2015 zijn er EPB- (Energie Prestatie en Binnenklimaat) normen van toepassing bij nieuw te bouwen of grondig te renoveren landbouwgebouwen zoals varkensstallen. Dit om het energieverbruik te reduceren en de luchtkwaliteit in de gebouwen te bewaken. Concrete informatie over de normen en de types landbouwgebouwen die hieraan moeten voldoen, vindt u op deze pagina.

  • Op Enerpedia.be vindt u nuttige tips om energie te besparen. Ook vindt u er informatie over het produceren van energie op uw bedrijf en aan welke voorwaarden u hiervoor moet voldoen. De brochure “Energieke landbouw: Watt brengt dat op?!(pdf)” geeft een technisch overzicht over technieken om energiezuinig te ventileren en te verlichten, en energie te produceren (o.a. warmtepomp, zonneboiler en vergisting).

Vraag en antwoord

  • Met de dreigende afschakeling rijst de vraag: hoe lang kan een varkensstal zonder elektriciteit zonder dat er slachtoffers vallen? Lees het antwoord op deze vraag.
  • Welke maatregelen kan ik nemen om de temperatuur ten gevolge van warme straling door raamoppervlakte onder controle te houden? Lees het antwoord na.
  • Hebt u cijfers van de verwarmingskost in kraamstallen? Hoeveel mazout (liter) is gemiddeld nodig per zeug? U kan het antwoord op deze vraag nalezen.
  • Is het interessant om een micro WKK te introduceren voor de verwarming en energieproductie van een zeugenstal? Kiezen we dan best voor een WKK op gas of een WKK op mazout? Is het daarnaast interessant om een zonneboiler te introduceren op een zeugenbedrijf? U kan het antwoord op deze vraag nalezen.
  • Door de prijsstijgingen van brandstoffen gaan varkenshouders steeds vaker op zoek naar alternatieven om hun stallen te verwarmen. Is er reeds informatie beschikbaar of ervaring met warmtepompen? Kunnen warmtepompen worden gebruikt om varkensstallen te verwarmen, zonder na enkele jaren stuk te vallen door de ammoniak, die in stallen aanwezig is? U kan het antwoord op deze vraag nalezen.
  • Heeft u richtlijnen rond de benodigde lux in varkensstallen of andere informatie rond verlichting in varkensstallen. U kan het antwoord op deze vraag nalezen.

 

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid